Cykel och spinning – träning för alla

Cykel och spinning är skonsam träning, för alla! Oavsett ålder kan hastighet och motstånd anpassas för att göra träningen optimal för alla. Kondition och benstyrka tränas på ett sätt som inte sliter på kroppen jämfört med till exempel löpning.  

cyklarOavsett om du väljer att cykla på gymmet eller på vägen till jobbet gör tramptagen gott för kroppen. På en spinning cykel kan du ta ut kroppen ordentligt samtidigt som du kan ta en lugnare runda på landsvägen. Köp en cykel på till exempel Cykloteket och börja cykla istället för att ta bilen eller bussen, alternativt köper ett gymkort och kan deltaga på spinning-klasser. Vi lovar att du kommer känna skillnad i kroppen redan efter några veckor.

I en ny studie har man kommit fram till att cyklingen inte bara är bra för hjärtat, utan även för hjärnan. Efter ett test som gjordes för att se hur hjärnan reagerade i olika distanser och  tempo kunde man dra slutsatsen att hjärnan var mer snabbtänkt efter att ha trampat på pedalerna, skriver Iform. Man kan med andra ord få hela kroppen att må bättre genom att cykla några mil per vecka. Tempot väljer du helt själv!

Spinning – cykla inomhus

Är det inte realistiskt för dig att ta cykeln till jobbet varje dag kan du istället välja att hoppa på cykeln på gymmet. Spinning är den träningsform som går att anpassa efter alla, oavsett ålder och träningserfarenhet. Antingen trampar du på snabbt med motstånd vilket får benmusklerna att bränna. Eller så väljer du lättare motstånd och längre tempo för att orka med, helt beroende på hur kroppen mår just för dagen. Precis som man skriver på Göteborgsposten är det bara att höja styret om man har ont i ryggen, trampa med lagom motstånd om man har problem i knän eller köra järnet om man känner för det.