Det här behöver du veta om hemorrojder

Det här behöver du veta om hemorrojder

Det är ett obekvämt ämne för många, men om du ibland blöder från analöppningen kan det vara en bra idé att kolla upp om du lider av hemorrojder. I den här artikeln får du lära dig vad du ska känna till om ett problem som drabbar många.

Den som drabbas av hemorrojder får smärtor i tarmöppningen, ibland blödningar. Det kan vara väldigt jobbigt, särskilt i och med att det uppfattas som ett problem som det är svårt att tala om. Ta reda på om du har hemorrojder och bli av med ett problem som påverkar de flesta under vissa perioder i livet.

Hemorrojder – vanligare än vad du tror

”Hemorrojder är åderbråck vid ändtarmsöppningen. De kan uppstå om trycket i tarmens vener ökar, t.ex. under graviditet eller om man krystar vid förstoppning. Hemorrojder kan försvinna av sig själva, men måste ibland opereras.” (Källa: Yle.fi)

Det talas sällan om hemorrojder vilket är anmärkningsvärt med tanke på hur vanligt de är. Någonstans runt 75% av alla människor drabbas någon gång i livet av det. Hemorrojder drabbar framför allt människor i åldrar mellan 20-50. Därefter brukar problemen i regel avta. I många fall läker hemorrojder av sig själva. Ibland kan de dock bli långvariga och då krävs behandling. Alldeles oavsett detta rekommenderas du att ta kontakt med läkare vid symptom på hemorrojder. Om inte annat så för att utesluta att det inte rör sig om någon allvarlig sjukdom. Nooshin, 52 berättar i Aftonbladet om att det som först troddes vara hemorrojder senare visade sig vara cancer i ändtarmen.