Vitaminer och mörkret

Vitaminer och mörkret

I vårt nordliga och ofta mörka klimat är det viktigare än på många andra platser, att ta kosttillskott för att boosta hälsan, som med vitaepro från Vitaelab kombinerat med en varierad och hälsosam kost. I dag skriver vi om hur många nyanlända drabbas av diabetes i Sverige samt om hur hälften av Göteborgarna faktiskt lider av D-vitaminbrist.

Löpare vinternI Sveriges Radio kan vi läsa det häpnadsväckande att diabetes typ 2 nästan är dubbelt så vanligt bland personer som är födda i exempelvis Turkiet än i Sverige. När man jämför turkiskfödda personer som flyttat till Sverige och landsmän som bor kvar i just Turkiet så är det alltså hela dubbelt så vanligt att drabbas av sjukdomen Diabetes, de utvecklar dessutom sjukdomen tidigare, vid 45-års ålder i jämförelse med 65 hos svenskarna.

amma mönster kan skönjas hos andra grupper av immigrerade svenskar, de som fötts utomlands på sydligare breddgrader men alltså flyttat till nordliga Sverige, där mörkret regerar under halva året tillsammans med kyla, granar och tystlåtna djur. Som tur är går diabetes typ 2 att arbeta på, genom att ändra matvanor, motionsvanor och hela tiden ha koll på sitt blodsocker – i jämförelse med den allvarligare typ 1.

Göteborgare och D-vitaminbristen

Det är en studie som gjorts vid Sahlgrenska akademin i Göteborg som visar på att väldigt många i Sverige, i Göteborg och på alla andra platser, kan behöva öka sina D-vitaminnivåer i vintertid. Så många som halva befolkningen skrämmande nog. Forskarna bakom studien menar att en lunchpromenad kan göra mycket för att man ska få i sig dagsljusets D-vitaminrika strålar under vinterhalvåret när det är mörkt innan jobbet och efter jobbet.

D-vitamin är viktig för kroppens balans av värden med en hel del olika funktioner, bland annat för kalkets skull – som påverkar inget mindre än skeletthälsan. Men även immunsystemet, skydd mot diabetes, ms, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och nedstämdhet. Mer om detta kan man läsa om i Göteborgs-Posten.