Veganskt proteinpulver

Veganskt proteinpulver

Vegansk mat är både nyttigt, trendigt och bra för miljön. Med veganska proteinkällor kan du enkelt få i dig det dagliga behovet av protein. Vegansk kost går att kombinera med träning utan problem.

Köttkonsumtionen minskar i Sverige och den trendiga veganska dieten växer sig allt starkare. Efterfrågan på vegetariskt protein har ökat kraftigt de senaste åren och ser inte ut att minska. Ett proteinpulver för veganer är ett utmärkt sätt att få i sig den dagliga mängden protein. De främsta anledningarna till den ökade efterfrågan är hälso- och miljöaspekterna. Köttkonsumtion bidrar till stora utsläpp av växthusgaser och är varken hälsosamt eller miljövänligt. Svenskar äter för mycket kött för att det ska vara hållbart. Att äta mer vego och ekologiskt minskar miljöpåverkan. Dessutom är vegetarisk och vegansk mat betydligt nyttigare än att äta animaliska produkter. Nedan följer tips om hur du enkelt kan äta mer vego.

Byt ut animaliskt protein mot vegetariskt protein

Protein är kroppens byggstenar och det är viktigt att du får i dig rätt mängd. En vanlig missuppfattning är att veganer inte kan få i sig ordentligt med protein. Det är fel, eftersom de animaliska proteinkällorna kan bytas ut mot vegetariska proteinkällor, som exempelvis:

  • Bönor och ärtor
  • Nötter och frön
  • Spenat, broccoli och kål
  • Veganska och vegetariska proteinpulver

Vego och träning

Det går utmärkt att träna hårt och vara vegan, och efterfrågan är stor på vegetabiliska alternativ till animaliska produkter. Som alltid vid hård träning är det viktigt att du äter näringsrik mat för att få i dig alla näringsämnen. Mat är kroppens bränsle och för att uppnå resultat med din träning bör du även äta rätt. Vegan och vegetarisk kost är bra när du tränar oavsett om ditt mål är att öka muskelmassan, bli snabbare eller bli uthålligare. Det viktiga är att du får i dig tillräckligt med energi och rätt näringsämnen. Med en balanserad vegokost är detta fullt möjligt och inte särskilt svårt. Det finns flera exempel på professionella idrottare som är veganer, bland annat den svenska simmaren Lars Frölander och tennisspelaren Venus Williams.