Myter om vegetarisk kost och hälsa

Myter om vegetarisk kost och hälsa

Vad är sant och falskt om vegetarisk kost och varför sprids myter om kost och hälsa så lätt?

För den som lever ett aktivt liv kan vitaepro från vitaelabkosttillskott.se vara ett naturligt val, inte minst eftersom den är berikad med Vitamin B­12. Men vad mer är bra att få sig och finns det några myter att ha koll på när det kommer till vegetarisk mat.

Vegetariskt protein lika bra vid träning

I en artikel i Expressen går det att läsa om hur en dietist krossar några vanliga myter om växtbaserad mat. En myt som många gått på är att man inte får i sig tillräckligt med protein när man äter vegomat. Men vegetariskt protein är lika bra som animaliskt, inte minst om du väljer att äta mer baljväxter som bönor och linser. Dessutom tror en hel del att man måste äta kött för att kunna bygga muskler som motionär, vilket inte heller är sant. Det finns till och med vegetariskt proteinpulver på marknaden med havre, ärtor och spirulina.

Andra förutfattade meningar många har om vegetarisk kost är att man inte blir mätt (jo, det blir man, det handlar om att få nog med fibrer från grönsaker, baljväxter och quinoa). Dessutom är det billigt att äta vegetarisk mat om du handlar efter säsong, vitkål, morötter, linser och potatis är dessutom billigt året om. Det är snarare färdigmat och köttsubstitut som kostar, och dessa kan du knåpa ihop själv om du följer recept och har lite feeling. Mer om detta kan du även se i ett klipp här:

I Svenska Dagbladet går det dessutom att läsa om hur en näringsfysiolog punkterar missuppfattningar och myter om kost och hälsa. Hon menar att det finns ett stort intresse för både kost och hälsa men dessutom en väldig förvirring med all info som cirkulerar omkring. Det finns även många känsloargument och intuitiva föreställningar och det är då lätt att osanningar och rena myterna får starkt fäste – vilka kan vara svåra att få bort.