Tips om du har överdrivna svettningar

Tips om du har överdrivna svettningar

Lider du av överdrivna svettningar? Har du svårt att bli tagen på allvar av vården? Du är inte ensam i sådana fall. Överdrivna svettningar, eller hyperhidros som det kallas på medicinskt språk, är ett relativt vanligt problem som ofta viftas bort av omgivningen. Det finns hjälp att få.

Överdrivna svettningar är ett medicinskt tillstånd vars påverkan på den som drabbas ofta underskattas. Många som har den här typen av problematik har upplevt det som att sjukvården inte tar dem på allvar. Skälet består ofta i att läkarna är okunniga om vad problemen bottnar i. Överdrivna svettningar kan ibland bero på nervositet, men det är betydligt vanligare att det är anlag som ligger bakom. Du kan få hjälp om du svettas mycket, men först några grundläggande tips:

  • Undvik strumpor gjorda av syntetmaterial då de lättare blir fuktiga. Använd naturmaterial som bomull och silke.
  • Ha reservskor tillhands. Det är bättre med skinnskor än exempelvis sneakers då de andas mer.
  • Om du svettas mycket i armhålorna, testa att raka dem. Det minskar eventuell odör.
  • Ta hand om din hygien. Använd en mild tvål som inte är uttorkande för huden.

sittande kvinna efter träningSaknar medicinsk definition

Enligt Vårdguiden finns det ingen medicinsk definition för vad som är att betrakta som överdrivna svettningar. Det är helt och hållet hur du upplever din egen situation som avgör. Det absolut vanligaste skälet till riklig svettning är dock att dina svettkörtlar är överaktiva. Överdrivna svettningar kan drabba hela kroppen eller specifika kroppsdelar. Vanligtvis drabbar det områden på kroppen där svettkörtlarna sitter, till exempel händer, armhålor och fötter. Ett ofta förekommande symptom i samband med överdrivna svettningar är att du ofta känner dig törstig.

Det finns, som tidigare nämnts, en del saker du kan göra på egen hand för att förbättra din situation. Med det sagt bör du definitivt överväga att skaffa hjälp om du trots allt känner att dina svettningar begränsar eller stör dig i vardagen. Det finns behandlingar att få på recept som kraftigt kan mildra symptomen över perioder om mellan 3-12 månader. Om en sådan behandling inte avhjälpt problemet kan andra operativa åtgärder övervägas.