Träningskläder som luktar illa

Träningskläder som luktar illa

Träningskläder må vara av vilken kvalitet som helst, det är ändå där svetten hamnar när du tränar. Svett i sig luktar egentligen inte särskilt mycket, men om den får ”ligga till sig” kan resultatet bli en odör som biter sig fast rejält. Det finns några knep som kan förbättra läget för dig som gillar att träna i fräscha kläder.

Det är främst syntetmaterialen som drabbas av detta, bomullströjor är inte lika utsatta och kan dessutom tvättas i höga temperaturer vid behov. Men bomull andas inte alls lika bra som dagens moderna syntetmaterial. Att välja rätt material beror förstås på vad som är viktigt för dig.

Tvätta direkt eller häng på tork

Det absolut bästa är att tvätta kläderna direkt efter ett svettigt pass. Det behöver inte vara några överdrivna svettningar som ligger bakom, kläderna blir ju fuktiga eller våta ändå. Av miljöskäl är det inte bra att köra tvättmaskinen varje gång. Då kan det näst bästa vara att hänga upp de svettiga kläderna luftigt och låta dem torka i väntan på tvättdags. När det blir dags att köra tvättmaskinen ska du tänka på att inte använda sköljmedel eftersom det täpper till fibrerna så materialet andas sämre. Det finns särskilda sporttvättmedel som kan ta bort oönskad doft också om du föredrar att tvätta dina sportkläder separat. Du kan också använda galltvål som ofta fungerar utmärkt för att lösa detta problem.

Husmorsknep och högre temperatur

Upplever du att du går till gymmet i fräscht doftande träningsplagg men att det redan efter några minuter börjar lukta fränt och otrevligt om dem, så fort du börjar svettas? Då är det kanske dags för lite tuffare tag med textilierna. Det finns ett gammalt husmorsknep mot dålig lukt som fungerar väldigt bra även på träningskläder. Använd ättika antingen i sköljmedelsfacket på tvättmaskinen eller ännu bättre genom att blötlägga kläderna i ättiksvatten före tvätt. Denna metod är väldigt effektiv och innebär inte, som en del tror, att kläderna börjar lukta ättika i stället. Om ingenting annat fungerar och alternativet är att byta ut de stinkande kläderna mot nya kan du alltid prova att tvätta i 60 grader i stället för de 30 som ofta rekommenderas för träningskläder. Många gånger går det alldeles utmärkt att göra så och de bakterier som orsakar lukten dör vid denna temperatur. Men risken finns att syntetmaterialet inte klarar av det heta tvättvattnet så ta bara till detta som en sista utväg.