Hälsosam kost och kosttillskott

Hälsosam kost och kosttillskott

Känner du att det är dags att komma igång med träningen? Eller vill du kanske få ut mer av din nuvarande träning? Då är det viktigt att äta en hälsosam kost för att ge kroppen de byggstenar den behöver.

Ett sätt att säkerställa att du får de näringsämnen som krävs är att besöka Vitalplus, där du hittar omega-3 och D-vitamin som du kan få hemlevererat med gratis frakt till din brevlåda. Omega-3 har visat sig motverka inflammation och ger tillsammans med träningen en gynnsam effekt på ditt hjärt- och kärlsystem. Under vinterhalvåret får många svenskar en brist på D-vitamin, vilket kan leda till smärtor och svaghet i musklerna. Ett bra tillskott av D-vitamin avhjälper detta och gör det möjligt för dig att träna effektivt även under vintern.

Effektiv och hälsosam träningskost

För att kunna träna framgångsrikt behöver kroppen olika näringsämnen, som går att få via en välbalanserad kost. Förutom D-vitamin och omega-3 är magnesium viktigt för den som tränar. Magnesium finns i nötter, bananer, gröna bladgrönsaker, baljväxter och ost. Kroppens behov av magnesium ökar framför allt vid hård träning.

Ett extra tillskott av kalium är också bra att få i sig. Kalium reglerar kroppens vätskebalans, och går också ut från kroppen när du svettas. Brist på kalium kan leda till dålig kontroll på musklerna, och att hjärtats rytm blir störd. Kalium kan du hitta i kost som frukt, grönsaker, fisk och mejeriprodukter.

Kosttillskott för god hälsa vid träning

Om du känner att det finns en risk att din kost inte innehåller alla näringsämnen du behöver, så går det också att äta olika typer av kosttillskott. Ovanstående näringsämnen går att få via tillskott, men det finns också en rad andra näringsämnen du kan äta i tablettform och som är bra vid träning. Vid hård träning svettas kroppen och utsöndrar då zink, vilket är nödvändigt för kroppen att ha för att kunna föra bort mjölksyra ur musklerna. Zink har också en stärkande effekt på immunförsvaret, vilket kan vara en fördel för den som inte vill att träningen ska avbrytas av influensa.
Vid ambitiös träning kan kroppens järnupptag också minska. Tecken på järnbrist är trötthet, huvudvärk och andfåddhet.