Otippade nyttigheter och onyttigheter

Otippade nyttigheter och onyttigheter

Det finns mat som de flesta vet är onyttig och dålig för våra kroppar. Sedan finns det även mat som många vet är väldigt nyttig och har en positiv effekt på vårt välmående. Men det finns en del mat som vi på senare tid har upptäckt är dålig respektive bra.

Mjölk och kvarg – inte så bra

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om att färdigmat inte är bra. Maten innehåller nämligen en väldigt hög saltnivå, som kan vara skadlig för kroppen. Något annat som det nyligen rapporterats om är dålig, är mjölk. Det har alltid sagts att mjölk ska stärka skelettet och vara bra när man växer. Ny forskning har dock redovisats om att mjölken inte alls stärker skelettet och att mjölken, speciellt hos kvinnor, kan öka dödligheten väldigt mycket. Om den här forskningen stämmer eller inte är diskutabelt, men den rapporterades faktiskt från säkra källor. Den omåttligt populära mejeriprodukten kvarg som var och varannan fitness-människa förespråkar, är faktiskt inte så nyttig och dessutom full av socker. Forskare konstaterar att det finns bättre proteinkällor.

Populära snacksen desto nyttigare

Något som har rapporterats vara väldigt bra är popcorn. Det har till och med forskats fram att popcorn är nyttigare än grönsaker, eftersom att snacksen är fyllda med antioxidanter, skriver Svenska Dagbladet. Det spelar inte så stor roll om man poppar själv, mikrar eller köper färdigpoppade popcorn. En portion kan ge det dagliga intaget av fullkorn och antioxidanterna polyfenoler. Ett annat snack som visat sig vara mycket nyttigare än många trott, är choklad. Kakaon i chokladen innehåller flavoner, som är nyttiga antioxidanter. Dessutom innehåller chokladen koffein, centralstimulerande substanser och endorfiner. Alla dessa ämnen kan tillsammans ge en humörhöjande effekt. Mörk choklad anses även förebygga hjärt- och kärlsjukdom.