Vad ska du grilla idag?

Vad ska du grilla idag?

På sommaren byts den vanliga svenska husmanskosten(falukorv med makaroner, spagetti och köttfärssås, köttbullar, pasta och så vidare) till allting som går att grillas. Vi grillar majskolvar, olika typer av kött, lök, broccoli – allt! Till det serveras allt från sötpotatis till vanliga sallader, men det är vad som finns på grillen som är den självklara huvudrätten. Detta är någonting som pågår från mitten på maj till tidiga september, helt enkelt så länge vädret tillåter. När sommaren sedan är över så återgår vi till våra standard rätter, den klassiska husmanskosten.

Men vad grillar vi helst då? Som man ser i den här artikeln från HD.se, där man skriver om vad vi äter på midsommar, är fläskytterfilé högt på grill-listan. Även lammstek, burgare, kycklingspett och färska korvar är populärt men främst ligger fokus på fläskfilén – det är också därför vi lyft fram ett recept som utgår från köttet men som även har mycket goda tillbehör, som passar perfekt på sommarens middag.

Helstekt fläskytterfilé med champinjoner och ädelost samt ugnstekta rotfrukter och sparris.

Du behöver: 600 gram fläskytterfilé som är benfri. Köp den gärna på nybergsdeli.se för att säkerställa köttets kvalitet. Det kan nämligen skilja sig en hel del om du inte köper från en bra köttleverantör.

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Stek sedan köttet på grillen några gånger på vardera sida. Du vill att köttet ska få en gyllenbrun färg. Lägg sedan köttet i en ugnsform och salta och peppra ordentligt. Köttet ska sedan vara i ugnen i 20 minuter.

Tillbehören består då av 200 gram champinjoner, 2 schalottenlökar, fransk senap, 70 gram ost, vispgrädde, en matsked kalvfond, två dl vatten samt salt och peppar. Börja med att klyfta svampen samt skala och hacka löken. Fräst sedan detta i smör i en stekpanna och blanda ner övriga ingredienser allt eftersom.

Till grönsaken så steker ni sparrisen på grillen med mycket salt. Potatis. morot, palsternacka, rödlök, vitlök steker ni sedan i olja i ugnen.

Hela receptet hittar du här.

Nu är maten redo att serveras och dina gäster kommer njuta i solen. Till detta rekommenderas ett gott rött vin, kanske någon av de som presenteras i denna artikel?