Italiensk middag

Italiensk middag

Idag är det, i stora delar av Sverige, 15 plusgrader och gråa moln på himlen. Detta trots att det är mitt i juli. Denna sommar är med andra ord inte en sommar med mycket värme och sol. Kring medelhavet däremot, som Spanien, Frankrike och Italien – där är det nära 35 plusgrader och det i skuggan. Självfallet blir en avundsjuk på den värmen och om du som många andra inte har möjlighet att ta dig till ett medelhavsland, får du helt enkelt ta medelhavet till dig.

Idag tänkte vi  fokusera på Italien. Där finns det nämligen mängder av god mat som en kan njuta av för att glömma bort årets kalla sommaren. Dessutom kommer Italien med bra vin, vilket kommer att vara vårt första fokus.

Vinet:vin (2)

Om du ska äta Italienskt måste du självklart även dricka Italienskt och en dryck som är mycket god under sommaren är vin från Chianti. Chianti är en mycket uppskattat  region i Italien. Det ligger i Toscana och sträcker sig från Florens i Norr till Sienna i Söder. Dess kännetecken är att lanskapet har mycket kullar och dalar, fullt av vinfält och olivlundar. Från Chianti kommer även en vinproducent vid namn Barone Ricasoli. Det är ett vin som en måste testa, det är mycket smakfullt och har en stil som är mycket modern samtidigt som den är klassisk. Varför inte inleda helgen med ett glas Jolie Fleur Corbieres? Det är ett rött vin med mörka bär, örter, kryddor och svarta oliver. Och det passar perfekt till:

Italienska lammfärsbiffar med het tomatsås:
Detta är en mycket god rätt som passar hela familjen. Receptet vi presenterar är för 4 personer.

Du behöver: 500 g lamm färs, ett ägg, salt, svartpeppar, 1 vitlöksklyfta, smör och oliv olja. Till tomatsåsen behöver du 5 matskedar tomatpuré, en tärning grönsaksbuljong, en gul lök, en tesked finhackad röd chili, fyra dl vatten, 1/2 tesked salt, en tesked socker, en matsked majsstärkelse och två matskedar vatten.

Så här gör du:

Börja med att blanda lammfärs, ägg, salt och svartpeppar med en vitlöksklyfta. Forma sedan fyra ganska tjocka biffar och stek dessa i smör eller olivolja. BlandaItalien_flagga sedan tomatpurén med en smulad grönsaksbuljong i en kastrull. Skala och hacka en gul lök och blanda även ner den. Sist lägger du i finhackad röd chili. När detta är gjort tillsätter du vatten och blandar allt tillsammans. Låt allting sedan koka upp och red sedan med majsstärkelse.

Rätten kan du sedan servera med antingen nykokt pasta eller varför inte broccoli om du vill ha ett nyttigare alternativ?

Om du inte är en köttätare och vill ha ett vegetariskt alternativ? Då rekommenderar vi den här rätten som de skriver om i Aftonbladets bilaga Wellnes: Italienska basilikapannkakor. Detta är en otroligt god rätt – en delikatess – och de ger inte bara en god smak, utan är även helt glutenfria så att du slipper få ont i magen. Till detta skulle en dock byta ut det röda vinet mot ett vitt vin.