Ingen magisk diet

Vi har tidigare skrivit om sommar och grilltider, att det är nu på året som husmanskosten får ge vika för marinerat kött, grillspett och halloumi. Ja om det är sol ute och det går att grilla utan att stå med paraply vill säga. Idag ska vi istället prata om dieter och verklighet.

Det var i HD som läkaren bakom den uppmärksammade stenåldersdieten förklarar att det faktiskt inte finns någon magisk diet som gör att alla problem försvinner. Nej det kanske är bra att skippa vissa ämnen så som socker, rött kött och alldeles för mycket salt i maten. Men det handfasta rådet som vi får av läkaren, Caroline Mellberg i artikeln ovan, är att det bästa givetvis är att äta ordentliga, näringsrika måltider, lära sig vad livsmedel innehåller samt sova tillräckligt och motionera. Visst låter det ganska självklart när man tänker lite på det?

– Det spelar ingen roll hur mycket jag betonar att det i första hand handlar om att äta mindre och röra sig mer. Att äta ”lagom” är för svårt, man söker hela tiden efter det magiska pulvret, säger Caroline Mellberg. (HD)

Vanligt förnuft

bär, blandadeJa det är flera dieter som de senaste åren har uttryckts i stark, fet stil på löpsedlarna runt om i landet, ibland 5:2 och nu senast stenåldersdieten. För några år sedan var det LCHF och innan det GI. Att äta måttligt, det rådet har lyst med sin frånvaro. Men det är ju inte så konstigt, ett sådant konstaterande säljer ju inga tidningar och det är ju skönt att leva på drömmen om den magiska dieten som löser alla problem.