Varför fungerar en diet?

Varför fungerar en diet?

Att följa en diet har för många svenskar blivit en självklarhet. Viss forskning säger att det är väldigt individuellt vilken diet som kommer fungera för en viss person och att det är ärftligt. Andra säger att hjärnan och personligheten är det som styr.

 

Hälften av alla kvinnor i Sverige följer eller försöker följa en diet, detta skriver man på Sydsvenskan. Endast 30 procent av männen säger sig följa en diet. En tydlig trend som stödjer detta är att efterfrågan på hälsorelaterade produkter bara ökar. De dieter som folk följer mest är 5:2-dieten, GI-metoden, lågfettsdieten och högfettsdieten. Anledningen till att många följer en diet är för att de vill gå ner i vikt och få ett sundare liv.

Individuellt vilken diet som fungerar

Vilken diet som funkar på vem är dock ytterst individuellt och det finns ingen diet som fungerar för alla. Bland annat är det så för att generna har stor betydelse för vikten och alla har olika gener. För att hitta rätt diet bör man därför titta på sina föräldrar, kan man läsa på DT. Fick de till exempel diabetes eller blev överviktiga i medelåldern, är det en varningsklocka för en själv. Det är nämligen lättare att förebygga, än att gå ner i vikt. De gäller alltså att pröva sig fram utifrån det och hitta det som fungerar. I artikeln konstaterar man dock att alla mår bra av att göra vissa saker. Till exempel äta mindre kött, undvika saker som chips och läsk, och sluta röka. Det finns dock metoder för viktminskning som visat sig fungera för väldigt många. Besök till exempel God Balans Facebook-sida för att läsa mer.

Hjärnan avgör

En del studier säger även att det är hjärnan som avgör om en diet fungerar eller inte. Man behöver alltså ta reda på vilken personlighetstyp man är för att veta vilken diet man lyckas med.