LCHF – både hissat och dissat

LCHF – både hissat och dissat

Vissa hyllar dieten LCHF och menar på att det räddat deras liv, medan andra ställer sig helt mot den. Kritikerna hävdar ofta att det är en diet som inte är bra på lång sikt och att det rentav kan vara farligt för vissa att äta på det viset.

I dagens samhälle är vi överösta med information om dieter, vanor och enklare vardagstips kring kost som till exempel färdiga matkassar med hemleverans. LCHF står för ”Low Carb High Fat” och är en populär diet som går ut på att man äter väldigt lite kolhydrater och desto mer fett. Tanken bakom är att man ska kunna äta sig mätt på god mat och samtidigt gå ner i vikt och få bättre hälsa.

Snabbt om LCHF

För att snabbt förklara hur man kan äta efter LCHF så brukar man säga att man inte ska räkna kalorier eller väga sin mat, som ingår i så många andra dieter. Man ska undvika halvfabrikat och lightprodukter, nyckelhålsmärkningar och liknande. LCHF är relativt enkelt, det handlar om att äta rent och äta så lite kolhydrater som möjligt, samtidigt som man ökar mängden med rätt fett. Man undviker socker, smör, frukt och stärkelserik mat som potatis, pasta, bröd och ris. Man äter istället kött, fisk, skaldjur, naturliga fetter, grönsaker som växer ovan jord, mejeriprodukter, nötter och bär. När man äter på det viset stabiliseras blodsockret och insulinet som lagrar fett sjunker, vilket gör att fettförbränning ökas och likaså mättnadskänslan. Kroppen använder då fett som bränsle istället för kolhydrater

En hård debatt

I år har LCHF sågats ganska hårt av både experter, privatpersoner och media. Många har klivit fram och kallat folk som förespråkar LCHF för fanatiker och hävdat att dieten inte är så bra som den verkar. I tidningar har det stått att vissa människor kan dö av dieten, att diabetiker inte ska äta så och att fettet är skadligt för våra kroppar. LCHF:are har svarat med att det är självklart att barn och diabetiker ska undvika dieten, men att den annars är harmlös. My Westerdal som gjort en otrolig viktresa med LCHF, menar på att dieten räddat hennes liv. Hon tror inte på kostråd från livsmedelsverket men hävdar samtidigt att alla personer fungerar olika, och LCHF har fungerat för henne.