Hälsokoncept en kategori på årets Restauranggala

nyttig mat ger prisI oktober var det dags för Restauranggalan igen på Cirkus i Stockholm. På galan utses vinnare i olika kategorier inom restaurangbranschen men även inom bageri delas det ut priser.

Vinnare av det prestigefulla priset ”Årets krögare” blev Ulf Wagner, kändiskocken från ”Stjärnorna på slottet” som driver krogen Sjömagasinet i Göteborg. Årets krog blev det omtalade Fäviken i Jämtland som drivs av Magnus Nilsson. En ny trend inom restaurangvärlden och som även uppmärksammas på restauranggalan är kategorin ”Årets hälsokoncept”. Det är väldigt roligt att hälsa uppmärksammas inom restaurangvärlden som annars fokuserar mer på upplevelsen och smaker och mindre på hur nyttiga de är för den som äter. Det var bara en restaurang på Restaurangerstockholm.nu som fick pris och det var just inom kategorin ”Årets hälsokoncept” och vinnaren var Mother med sitt fräscha och teknologiska koncept. De serverar nyttiga maträtter och juicer och man beställer allt via en surfplatta vid bordet (så det gäller att alla beställer samtidigt för annars får man maten vid olika tidpunkter också.)

Det är väldigt positivt att hälsa och miljö fått så stort fokus de senaste åren, det är många som specialiserar sig på att ta fram maträtter som är hållbara för miljön och som på sikt ska kunna minska vårt intag av kött och främst då rött kött. De som ändå vill arbeta med kött har börjat experimentera med att tillaga alla delar av djuret för att inte behöva kasta bort delar av det bara för att vi inte har traditionen att tillaga det. Vår nya miljömedvetenhet kan vara en anledning till det men en annan anledning kan vara ökade antalet vegetarianer och matallergiker, fler och fler efterfrågar specialkost på restaurangerna så att det blir enklare att redan från början ha rätter som dessa kan äta. Det är i vilket fall väldigt positivt att det nu är en gren på Restauranggalan att laga mat som är bra för kroppen så att förhoppningsvis recepten sprids till hemmen och söndagsmiddagen blir en nyttigare rätt än stek och fet sås.