Träna synen

Träna synen

Det mesta fysiska tillkortakommanden går att bättra med hjälp av träning, men är synen en av dessa? Det beror helt på hur man ser det. Med rätt vitaminer och kost går att lägga förutsättningarna för bra syn, men har man redan drabbats av synnedsättning kan det vara svårt att råda bot på.

Det finns en tanke om att man kan bättra sitt mörkerseende med hjälp av kosttillskott och vitaminer vilket också är något som stämmer. Förutsatt att du har normalsyn vill säga. Har du ett brytningsfel eller annat synfel eller fått dålig syn med åldern är det faktiskt bara glasögon eller laserbehandling som hjälper. Många vet heller inte att det är detta som deras dåliga mörkerseende beror på och tror i stället att de ska kunna råda bot på det med just tillskott av olika slag, eller genom att träna ögat i mörker. Det kommer dock inte att fungera. Sedan ska man just heller inte glömma att synen förändras ju äldre man blir och har man god syn som ung så kan rätt kostval hjälpa att hålla synen god längre, att skapa rätt förutsättningar helt enkelt. Men hur ska man du veta när synen börjar bli sämre? Såhär säger optikern:

– När det blir mörkt så blir alla människor lite mer närsynta för att ljuset bryts på ett annat sätt i ögat, säger Helene Hjertberg, legitimerad optiker hos Synoptik. Men det kan också finnas andra indikationer, som att man får huvudvärk eller känner sig trött i ögonen, vilket kan tyda på att man går och kompenserar ett synfel, vilket kan slå på synfältet. – lär dig mer om synen.

Går det att träna bort synfel?

Nej. Det går inte att träna bort synfel. Bästa botet är att skaffa synhjälpmedel såsom glasögon eller linser. Men. Om ett synfel uppmärksammas i unga år kan synen faktiskt bli bättre med åren och många som fått glasögon som barn har betydligt bättre syn som vuxna – just för att ögat fått vila i stället för att anstränga sig för att se saker. Så man skulle kunna säga tvärt om. Ögat behöver vila för att få bättre syn, inte tränas. Tänk om det kunde vara så med allt?