Träning och stress

Träning och stress

För att du ska må bra krävs det att du äter nyttigt, tränar regelbundet och rör på dig varje dag – även om det så är en liten promenad. Men det gäller också att inte träna alltför hårt – särskilt inte om du redan är stressad.

 

I ett tidigare inlägg skrevs det om hur viktigt det är att man rör på sig, även under arbetsdagen. Gärna att du står halva dagen om du jobbar vid en dator, uppdelat på någon timme åt gången. Ergonomi är viktigt för att du inte ska få förslitningsskador och ont i leder i arbetet på till exempel ett kontor. Dessutom gäller det att äta bra och träna för att låta kroppen få chansen att må så bra som möjligt. Men det gäller att inte träna för hårt om du redan är stressad på ditt jobb, då får inte din kropp eller din hjärna tid att återhämta sig.

 

Träna lagom är bäst

 

I Svenska Dagbladet går det att läsa om hur träning som en bot mot just stress inte alltid fungerar. Om du har ett hektiskt arbete och har lite tid för nedvarvning, ja, då är det inte optimalt att klämma in hårdträning under de små pauser du har varje dag. Det gör nämligen kroppen ännu mer stressad, och det kan göra dig både sjuk och utbränd:

 

… ”en individ som redan lever under hög press och stress kan ta skada av hård träning” – Svenska Dagbladet

 

Det gäller alltså att lyssna på sin kropp och låta den få vila, helt. Har du ett väldigt hektiskt jobb är det läge att göra något åt det, säg till din chef att du behöver avlastning och våga säga nej.