Lyckas med ditt nyårslöfte

Lyckas med ditt nyårslöfte

Har du bestämt vad som är ditt nyårslöfte än? Om inte är det nog dags att du gör det. Det vanligaste när det handlar om nyårslöften är att vi människor vill förbättra oss. Det handlar om att sluta röka, börja träna, dricka mindre, sluta stressa och så vidare. Och mot vad många säger, är det faktiskt mycket bra att ha ett nyårslöfte som en försöker följa upp. Det är dock inte det lättaste.

I ett inslag från Sveriges Radio ger psykologen Liria Ortiz tips på hur du gör för att inte misslyckas med det mål som du har med året. Hon menar på att det är tre saker en bör tänka på för att klara av målet, och det är att 1. inte vara rädd för att misslyckas, 2. ha realistiska mål och 3. att motivera sig själv för att lyckas bättre.

Ett av de vanligaste nyårslöften är att gå ner i vikt och få starkare kropp. Detta är ingenting som någon kan klara av över en natt, utan för att lyckas med en sådan sak gäller det att ändra sin livsstil. Kanske bör du, om det är ditt mål, dela upp målet i olika delmål? En idé kan då vara att du i januari börjar med träning och att röra på dig. Har du inget träningskort och saknar pengar för att köa det går det att göra effektiva magövningar, armhävningar med mera i hemmet. Det du behöver är bara ett träningsprogram. När du sedan har ett bra träningsprogram och känner att du har fått en bra rutin vad gäller träning börjar du med nästa delmål. Ska du gå ner i vikt är det viktigt att hela 70 procent av det som påverkar är maten. Därför kan en bra diet vara passande. Kolla gärna med en diet vad som kan vara bäst för dig, kanske är det bäst för dig att leva efter LCHF eller GI-metoden?  Kom även ihåg att tänka positivt, det är viktigare än många tror. Psykologen Ortiz förlarar:

Liria Ortiz menar också att chansen att lyckas är mycket större om formuleringarna är positiva. Vi går tillbaka till sluta-röka-exemplet. Ett exempel på en negativ formulering är ”det är dåligt att röka”. Istället kan du använda en positiv formulering som ”jag får bättre kondition om jag inte röker”.