Munnen viktig för hälsan

Munnen viktig för hälsan

I munnen kan många sjukdomar uppstå. Dessutom kan en dålig munhälsa leda till att man inte får behålla sina tänder hela sitt liv. Därför är det viktigt att man tar hand om sina tänder på ett bra sätt.

28911-munhygien

På Svenska Dagbladet kan man läsa att en dålig munhälsa kan öka risken för cancer. HPV-infektioner, som ligger bakom de flesta cancerformer i svalget, kan kopplas till dålig munhälsa, sjukdomar i tandköttet och tandproblem. Den som har dålig munhälsa löper 56 procent större risk att få HPV-infektion i munnen. De som har problem med tandköttet har 51 procents högre risk. Detta visar alltså att det är oerhört viktigt att ta hand om sin mun.

Gå till tandläkaren regelbundet

Att besöka tandläkaren någon gång per år kan vara bra för att se till att allt står rätt till i munnen. Men har man till exempel mycket tandvärk ska man direkt gå till tandläkaren. Känner du smärta i munnen, ring och boka tid för akuttandvård i Stockholm. Har man tandvärk kan det dock vara något annat än just tänderna det är fel på. Tandvärk kan nämligen vara ett symptom på hjärtinfarkt, skriver man på Dagens Nyheter. Därför är det viktigt att man söker sig vidare till sjukhus om tandläkaren inte hittar något fel vid tandvärk.

Rengör tänderna för god munhälsa

Mellan tandläkarbesöken gäller det att ta hand om sin mun. Att borsta tänderna minst två gånger om dagen är väldigt viktigt. Dessutom bör man göra rent mellan tänderna med tandtråd helst en gång om dagen. Börjar man blöda i munnen när man gör rent ska man inte bli avskräckt och sluta. Blödningen beror ofta på att tandköttet är irriterat för att det inte blivit rengjort på ett tag. Förutom att borsta tänderna och använda tandtråd, kan man även rengöra tänderna med munvatten. Läs mer.