Skorna viktiga för välmående fötter

Skorna viktiga för välmående fötter

Fötterna är väldigt viktiga för att vi ska kunna ta oss runt i livet, och för att ha friska fötter behövs bra skor. Till exempel är det inte speciellt bra för fötterna att gå med högklackade skor. Det har kommit många nya uppfinningar på skofronten, och den senaste är navigering inbyggt i skorna.

Snart kan det finnas ett par skor som hjälper bäraren att hitta rätt. Ett indiskt It-företag planerar på att snart börja sälja dess skor, som förutom att ge skydd för fotsulorna och vara snygga, pekar bäraren i rätt riktning med hjälp av vibrationer. Skorna använder sig av GPS-teknik och var från början tänka för synskadade. När uppfinnarna själva provade skorna, insåg de att de kan sälja dessa till allmänheten. De säger att de insåg när de testade skorna att det är mycket skönare att slippa titta ner i mobilen för att navigera sig rätt. Läs mer.

Högklackat sämre än trott

Oavsett om man har ett par navigerande skor eller inte, är det oerhört viktigt att man har ett par skor som är bra för fötterna. Till exempel är det inte alls skonsamt för fötterna att gå i höga klackar ofta. En ny studie, som DN skriver om, har visat att det är farligare än man tidigare trott att gå i högklackade skor. Förutom att gångstilen förändras, kan det i längden även leda till allvarliga muskelskador. I studien jämförde forskarna unga kvinnor som bar skor med klack i 40 timmar varje vecka, i minst två år, med andra kvinnor som nästan aldrig bar högklackade skor. Skillnaden mellan dessa två grupper var påtaglig.

Fötterna kan få skador

Har man gått med dåliga skor ett tag, eller helt enkelt bara har torra fötter, kan det leda till stora problem. Man kan få åkommor som liktå, liktornar och hälsprickor. Många väljer då att försöka lösa problemet med fotbad, fotsockor eller fotfil. Visserligen kan dessa tillvägagångssätt göra ens fötter friskare, men de är ofta tidskrävande och ganska omständliga. Då kan man istället köpa en bra fotkräm här: https://www.footmender.se/.  Vill man ta reda på mer om hur den här fotkrämen fungerar kan man besöka företagets Facebooksida.