Träna när du är gravid

Träna när du är gravid

Hur tränar man när man är gravid? Det finns en hel del myter att slå hål på inom detta. Det går att träna på många sätt med en växande bebis i magen. Våga träna och lyssna på vetenskap, inte på en nosig kollega.

 

 

Det finns många myter om hur mycket man får och inte får träna då man är gravid. Men det är jättebra att träna under en graviditet, så länge man gör regelbundna kontroller på till exempel en BVC. Om du letar efter en barnavårdscentral i Göteborgsområdet är tipset att googla just ”Barnavårdscentral i Göteborg” för att hitta rätt.

 

Myter kring graviditet och träning

 

I en artikel i Expressen Hälsoliv går det att läsa om de fem vanligaste myterna som finns när det kommer till träning under graviditeten. Det som är viktigt att veta är att det är både bra och viktigt att bygga upp kondition och styra inför både förlossning och det kommande livet som småbarnsförälder. Det existerar dock en hel del myter kring detta, som det ofta gör kring just graviditet generellt. När man är gravid vill många lägga sig i hur du ska leva och hur du ska förbereda dig, men det viktigaste är att lyssna till sig själv och det som faktiskt är vetenskapligt bevisat.

Fortsätt träna, börja träna och sluta inte träna

 

En myt som det slås hål på i artikeln är att du inte ska börja träna när du blivit gravid om du inte tränade innan. Tvärtom är faktiskt graviditeten ett bra tillfälle att börja röra på sig och komma i from, med promenader och styrketräning. Det är snarare farligare med inaktivitet som ökar vikten och blodtrycket. En annan myt som finns kring motion och graviditet är att su inte ska träna magen eftersom syret kan strypas till barnet i magen. Det är falskt, tvärtom behöver du starka magmuskler mer än någonsin inför din förlossning. Så fortsätt med bäckenbottenträning och coreträning. Mer tips finns bland annat här, i Svenska YLE.

 

Vårdguiden 1177 listas dessa fördelar med gravidträning:

 

  • Du blir piggare och då mår även barnet bra.
  • Risken för illamående, förstoppning och ryggbesvär minskar.
  • Hjärta och lungor arbetar bättre och musklerna stärks.
  • Syreupptagning och ämnesomsättning förbättras.
  • Sömnen och förmågan att slappna av blir bättre.
  • Blodcirkulationen ökar och svullnader i kroppen minskar.
  • Du håller dig i bättre form och undviker onödig viktökning.
  • Du kan ha lättare att orka med graviditeten och förlossningen.
  • Är du i god form under graviditeten är det lättare att komma i form efteråt också.